Rygg

Idag blev det ett rygg/bicepspass, men istället för en träningsrapport så tänkte jag ägna ett inlägg åt just träning av ryggmuskulaturen.

Själv tycker jag att den ytliga ryggmuskulaturen kan vara rätt svår att träna effektivt. Ofta kopplar jag in armmusklerna onödigt mycket vid t.ex. latsdrag och då blir jag trött i armarna tidigare än latsen. Hantelrodd har jag haft problem med då mina klena underarmar inte klarat av att hålla i hantlarna. Senast idag hade jag samma problem vid marklyftet. Klarade av 6 reps på 110kg sen låg stången och vilade längst ut i fingrarna. Jag har dock hittat en lösning till just hantelrodden. På gymmet finns EN rem att låna och med den klarar jag av att köra mycket hårdare med ryggen. Jag gillar att köra hantellyften mycket strikt och snällt och inte svinga/kasta/stöta upp den. Då känns det gött efteråt. Men problemen kvarstår alltså hos de andra övningarna. Måste skaffa ett par egna remmar!

Förövrigt så fick jag idag lite hjälp vid marklyftet. Jag bad en mer erfaren styrkelyftare att kolla in min teknik och ge kritik. Han tyckte det såg mycket bra ut! Det enda han hade att anmärka var att jag kunde tappa lite svank i bottenläget när jag blev trött. Men han tyckte jag körde lite många reps och tyckte jag skulle gå ner lite. Problemet är att om jag går ner mer så orkar jag inte hålla i stången, även då jag har ena handflatan mot kroppen och den andra ut.Påvägen hem från gymmet pratade jag och Robin om våra favoriter bland ryggövningar.

Robins Top 3
1. Sittande roddmaskin
2. Chins
3. Rygglyft i ställning

Proosens Top 3
1. Marklyft
2. Chins
3. Hantelrodd.

Egentligen är våra listor väldigt lika. Vi har båda övningar som stimulerar den djupa ryggmuskulaturen (Marklyft/Rygglyft) samt som stimulerar den ytliga ryggmuskulaturen (Hantelrodd/Roddmaskin/Chins).

Varför hamnar då marklyften som nr1?
Marklyft är en övning som aktiverar alla de muskler som vi använder hela tiden när vi står. Marklyft stärker upp ryggen och ger samtidigt bålstabilitet som ingen annan övning. Att de sedan tar bra i baken är väll inte fel heller. Att ha marklyft i sitt träningsshema kan ses lite som att ha en stabil grund att bygga sitt hus på. Därför hamnar den ovanför övningar som rygglyft, både i ställning och maskin, som i princip aktiverar den djupa ryggmuskulaturen isolerat. Självklart har även de övningarna fördelar, men jag tycker inte de är lika viktiga.

Chins?
Chins har kommit att bli min favoritövning när det gäller den ytliga ryggmuskulaturen. Tidigare har jag kört mycket latsdrag, en övning som på mig mest tagit i armarna. Jag har även haft problem med att det sticker i handlederna om jag kör dragen för brett. När jag kör chins så har jag inte några av de här problemen. Jag känner att det tar i ryggmuskulaturen och inga knäppningar i händerna. Jag tycker även att jag i dagsläget väger precis tillräckligt i förhållande till min styrka för att det ska kännas bra.

Hantelrodd?
Gillar som sagt att köra dem så strikt det bara går och tycker att de tar bra i övre delen av ryggen. Nu när jag har hittat en rem så pallar jag att köra tills jag är slut i ryggen. Maskiner tycker jag överlag inte är lika roliga att köra utan försöker hitta andra övningar. Med hantlar kan man såklart även variera utförandet i oändlighet.


Som vanligt lite avslutande lästips:
Axon: En lite guide i marklyft
Axons Muskelskola: Den ytliga ryggmuskulaturen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0