Proos käk (4) Kvargröra

Vad är Kvarg?
Kvarg är en typ av färskost. Den liknar keso men har en slät konsistens. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Fosfatet minskar kalciumupptagningen i kroppen.

Kvargröra fungerar till det mesta och kan varieras med olika kryddningar och olika konsistenser. Själv brukar jag använda dessa ingredienser:

250g Kvarg
1msk Vatten
Vitlök (hackad lr pulver)
"Franska örter" Santa Maria
Salt
Peppar



Jag köper Milbodas kvarg på Lidl. Himla billigt (~13kr 500gr)

Näringsvärde (100g):
kcal 68
Protein 12,2g
Kolhydrat 3,9g
Fett 0,2g


Mer om kvarg: Koluzzeum: Kvarg FAQ

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0